+359 (0)2 997 70 72[email_protected]

База

Със своите 15 906 кв.м. площ то се определя като най-голямото училище на Балканския полуостров. Състои се от 9 корпуса, 64 класни стаи, 8 специализирани кабинета за обща и допълнителна подкрепа, 2 компютърни зали, 2 физкултурни салона, модерен мултимедиен кабинет, тържествена зала с професионално оборудвана сцена, полигон по безопасност на движението по пътищата, кабинет по религия, библиотека, плувен басейн и изложбена зала, свързана с историята на училището.

Училището е санирано и боядисано в различни цветове, оформящи отделните корпуси. Гарантирана е и  енергийната ефективност на сградата.

Коридорите са просторни и светли. С много въображение и постоянство, ученици и учители са ги превърнали във визуален разказ за България и Европа. Особено интересно е „Фоайето на Смирненски“. Фоайето на третия етаж е тематично подредено по проекта „Европа и ние“, а прилежащият коридор разкрива във фотоси и други изображения историята на нашата древна и млада столица София. Класните стаи са обзаведени споед съвременните изисквания.

За извънкласните занимания на учениците, училищната база предлага още: фитнес, плувен басейн, актова зала, салон за танци, зала за джудо и кабинет по грънчарство. За спортни дейности на открито са осигурени две баскетболни игрища, футболно игрище с изкуствена настилка, тенис на корт и други спортни кътове в училищния двор (2000 кв. м.).

За своята самоподготовка учениците ползват библиотека и кабинети с интернет свързаност. Съвременна озвучителна уредба осъществява връзка с всички класни стаи. Вместо традиционния звънец, подбрани мелодии известяват началото и края на учебния час. В училищния двор е оформен детски кът за забавления на най-малките.

Училището има свой химн, а учениците – униформи.  По случай 125-годишния юбилей училището има ново училищно знаме, ръчно извезано, дарено от Училищното настоятелство на 78. СУ „Христо Смирненски“ и осветено на 1. ноември 2012 год.

От края на 2019 година 25 кабинети в училището са оборудвани с мултимедийни устройства и компютри за обезпечаване на учебния процес в начален курс, в кабинетите по езици и в кабинетите по български език и литература.

От месец март 2020 година мултимедийният кабинет вече е оборудван и с интерактивен дисплей с образователен софтуер mozaBook.